Не сумісні: 5 продуктів, які не варто комбінувати з насінням чіа.
Насіння чіа має невеликий розмір, але дуже корисне для здоров'я, завдяки своєму винятковому поживному профілю. Воно багате на антиоксиданти, що допомагають у боротьбі з ушкодженнями, спричиненими вільними радикалами, відповідальними за старіння. Але багато людей досі не знають, як правильно вживати насіння чіа, щоб уникнути побічних ефектів. Якщо насіння чіа стало частиною вашого повсякденного раціону, ви маєте вживати його з обережністю, тому що не всі комбінації продуктів корисні для здоров'я. Про те, які продукти не варто їсти з насінням чіа і чому, пише Health Shots.
У Фокус. Стиль запустив власний Telegram-канал! Підписуйтеся, щоб бути в курсі найцікавіших новин зі сфери шоу-бізнесу та світських подій!
Насіння чіа є джерелом багатих поживних речовин, включаючи клітковину, омега-3 жирні кислоти, білок та антиоксиданти. За інформацією з журналу Journal of Food Science and Technology, ці поживні компоненти можуть сприяти покращенню серцевого здоров'я, зміцненню кісток та регуляції рівня цукру в крові. Хоча насіння чіа можна легко додавати до різноманітних страв, існують певні комбінації продуктів, яких варто уникати, оскільки вони можуть негативно вплинути на процес травлення та засвоєння поживних речовин або викликати дискомфорт, зауважує дієтолог Авні Каул.
Фітинова кислота, яка міститься в таких продуктах, як квасоля, сочевиця, горіхи та деякі злаки, може перешкоджати засвоєнню мінералів. Насіння чіа вже багате на фітинову кислоту, тому поєднання його з іншими продуктами, багатими на фітинові кислоти, може знизити здатність вашого організму засвоювати необхідні мінерали, як-от кальцій, залізо і цинк. Згодом це може призвести до дефіциту, особливо в раціонах, у яких відсутні тваринні джерела мінералів.
Насіння чіа є джерелом значної кількості клітковини. Приблизно 28 грамів цього насіння містять близько 10 грамів харчових волокон, що становить 35% його ваги, відповідно до даних Міжнародного журналу харчових наук. Коли насіння чіа поєднується з іншими продуктами, багатими на клітковину, такими як висівки, овес, а також певними фруктами, наприклад, яблуками та грушами, це може призвести до перевантаження травної системи. Надмірне споживання клітковини може викликати такі симптоми, як здуття живота, газоутворення та дискомфорт в шлунку.
Деякі люди з непереносимістю лактози або чутливістю до молочних продуктів можуть виявити, що поєднання насіння чіа з молочними продуктами, такими як йогурт, молоко або сир, призводить до дискомфорту в травленні.
Насіння чіа здатне абсорбувати значну кількість рідини, перетворюючись на гелеподібну масу. Це може додатково уповільнити процес травлення, особливо при поєднанні з молочними продуктами, що може посилити такі симптоми, як здуття, газоутворення та болі в животі. Отже, для людей з чутливістю до молочних продуктів варто подумати про використання рослинного молока або йогурту.
Оксалати – це хімічні сполуки, які можна знайти в багатьох продуктах, таких як шпинат, бурякова зелень та батат. Вони мають здатність взаємодіяти з кальцієм і іншими мінералами, що може призводити до утворення каменів у нирках у людей, які мають до цього схильність. Крім того, насіння чіа також містить значну кількість оксалатів, тому його вживання разом з іншими подібними продуктами може збільшувати ризик для тих, хто схильний до утворення ниркових каменів.
Додавання насіння чіа до солодких страв, таких як десерти, солодкі напої чи сніданки з цукром, може знівелювати їхню позитивну дію на організм. Солодощі швидко підвищують рівень глюкози в крові, що може викликати енергетичні коливання в подальшому. Стабілізуючий ефект насіння чіа на рівень цукру в крові знижується, коли воно поєднується з продуктами, що містять багато цукру, і це зменшує його корисні властивості для здоров’я.
Замість цих продуктів ви можете використовувати мед або кленовий сироп, щоб додати нотку солодощів у свої десерти.
Нагадаємо,які суперфуди можна замінити на звичайні продукти, що є на кожній кухні,
Раніше Фокус писав про те, що дієтолог пояснила, чому насіння чіа обов'язково має бути у вашому раціоні.